– Det er en ære å få åpne Trond Mohn Games!

Lungegaardens Buekorps er stolte av å få åpne Trond Mohn Games 3.juni. Bergens eneste jentebuekorps forbereder seg med å lære mer om friidrettsstevnet.

Linn Mevold, Apriil

5/20/20232 min read

– Det er kult at vi ble valgt foran de eldste og største buekorpsene som ofte får slike oppdrag, sier 2. kompanisjef Katarina Syvertsen.


Når friidrettsstjerner og publikum samles på Fana Stadion lørdag 3. juni 2023, blir de møtt av stolte fanebærere, slagere og soldater fra Lungegaardens Buekorps. Den bergenske buekorps-tradisjonen er en naturlig start på det internasjonale friidrettsstevnet.

– Det høres veldig gøy ut å få være med på åpningen. Jeg skal være ærlig på at jeg ikke kan så mye om Trond Mohn Games, men det er et stort arrangement og jeg føler på vegne av oss alle at det er en ære å få denne oppgaven, sier Katarina.

Vi snakker sammen en onsdag ettermiddag, da lokalene til buekorpset i Bergen sentrum er i ferd med å fylles av aktive jenter. Sammen med buekorpssjef Siren Bjorøy, tar hun imot de rundt 15 jentene som hver uke samles til øving.
Katarina forteller at reaksjonene i gjengen var litt blandet da de fikk vite at buekorpset skal marsjere på Trond Mohn Games.

– Hva er dette? Ja, det gjør vi!

Jentene er i gang med å lese seg opp på friidrett og arrangementet, og forbereder hva buekorpset skal gjøre på stadion.

Et buekorps for alle

Hver vår hører Bergens befolkning lyden av at buekorps-sesongen er i gang. Med slagkraftige barn og ungdommer som slår på trommer og marsjerer i gatene. Buekorps-tradisjonen i Bergen startet på 1800-tallet. I dag er det 14 buekorps i byen, 12 for gutter, ett for kun jenter og ett for både gutter og jenter. Lungegaardens Buekorps er kun for jenter og er åpen for medlemmer i alderen 5-25 år. Jentene møtes ukentlig til marsjering, i tillegg til å ha en sosial lørdag hver måned. Med film, brettspill eller andre hyggelige aktiviteter.

– Mye av det vi gjør er rene sosiale aktiviteter. Lungegaardens Buekorps skal være et trygt sted for store og små. Alle blir akseptert uansett bakgrunn, funksjonshemming eller psyke, forteller Katarina.

Hun beskriver at buekorpset sine lokaler er et daglig møtested for mange av dem.

– Vi er ikke foreldrestyrt, buekorpset er ledet av de eldste medlemmene. Fra man er 12 år kan man bli med på å bestemme i buekorpset, sier Siren Bjorøy, og fortsetter:

– På denne måten blir det et tettere fellesskap med godt samarbeid og gode vennskap. Vi står sammen. Jeg har mine beste venninner fra buekorpset, sier Siren, som har vært med i buekorpset i over 13 år.

– Samme her, sier Katarina, som er inne i sin fjerde sesong.

Bruker mai til oppkjøring


Nå gleder buekorpset seg til en ny høysesong. Mai er mye mer enn den tradisjonsrike marsjeringen på 17.mai, det er en travel måned med jubileer og en rekke spilleoppdrag.

– Mye av tiden vår går til å forberede alle aktivitetene i mai. Men så er vi klare for Trond Mohn Games!

Siren og Katarina forteller at de skal få med seg så mange som mulig på åpningen, og være godt representert med fanebærere, slagere, soldater, sjef og kompanisjefer.

– Jeg ser fram til å være stolt og kry av Lungegaardens buekorps på Trond Mohn Games, sier Katarina Syvertsen.