Fra friidrettsutøver til frivillighetsstjerne og ledertalent

Hun nektet å gi slipp på det gode friidrettsmiljøet da hun ble skadet. Nå er Fride Vågen (21) kåret til “Årets unge leder” og klar for Trond Mohn Games, der hun er bærekraftansvarlig og leder for Tinestafetten Grand Finale. Hun vil ha med seg flere unge frivillige i friidrettsmiljøet.

Linn Mevold, Apriil

4/14/20234 min read

Foto: Privat, Fride Vågen
Foto: Privat, Fride Vågen

Jeg synes det er veldig gøy å være frivillig og jeg er glad i friidretten. Siden jeg ikke lenger kan være aktiv på grunn av et vondt hofteledd, er det kjekt å være en del av miljøet på andre måter, sier Fride Vågen.

Hun tok bronse på 400m sprint i junior-NM, før hofteleddsdysplasi satte en brå stopper for idrettskarrieren. Nå er det jusstudier som er hovedfokuset til 21-åringen. I tillegg til turer med hundene i nærområdet i Mathopen og helgejobb på et aldershjem. Samtidig har Fride tatt på seg hele tre større frivillige verv for Hordaland Friidrettskrets. Som styremedlem, i organisasjonskomiteen med ansvar for Lerøy-lekene og som bærekraftansvarlig og Tinestafett-leder på Trond Mohn Games.

Jeg har fått spennende arbeidsoppgaver som har gitt meg mulighet til å utfolde meg og kjenne på mestringsfølelse. Det har ballet på seg med stadig flere oppgaver, så jeg sitter ganske godt inni det!

Hun mener det er positivt at det ikke er strenge rammer for hvordan de frivillige oppgavene skal løses.

Det er mest fokus på at vi ønsker å oppnå noe og at den enkelte frivillige får mulighet til å løse utfordringen. Så heier vi alle på hverandre og vil hverandre vel! Vi har et felles mål om et godt miljø og gode idrettsopplevelser.

Lerøy-lekene
Lerøy-lekene

Lerøy-lekene: Fride Vågen (til venstre) utmerket seg med som hovedleder på Lerøy-lekene i 2022, der hun koordinerte 70 utøvere mellom 13-14 år. Ved siden av Fride står Viljar Gjerde, Anders Vik og Siri Gamst Glittenberg.

Ung kvinne i mannsdominert miljø


Trond Mohn Games er et stort arrangement som krever mye forarbeid. Som bærekraftansvarlig jobber Fride blant annet med å tilrettelegge for like muligheter for alle deltakerne, både funksjonsfriske og funksjonshemmede. Hun ser også på likestilling mellom kjønn i forhold til antall øvelser på friidrettsstevnet.

– Den største motivasjonen min som frivillig, er å gjøre noe jeg liker og samtidig bidra til å skape en god opplevelse for de som skal se på og de som skal være med. Men det er også motiverende at jeg som ung kvinne kan bidra med andre perspektiver.

Hun peker på at det frivillige miljøet i friidretten tradisjonelt har vært mannsdominert og med få unge voksne.


– Jeg føler jeg kan bidra med noe. Alle som kan, burde gjøre det!

Fride skal snart kontakte skolene i regionen for å invitere til Tinestafett-finale under Trond Mohn Games. Elevene fra 6.-9.klasse som vinner på skolene i mai, får et eget arrangement før hovedstevnet.

– Det kommer til å være mye publikum, god stemning og kanskje en god rekrutteringsarena! Målet vårt er å vise ungdommene hva friidretten har å by på.


Friidrettstalentet som ble ledertalent

Det er noen år siden hofteskaden gjorde at hun brått måtte gi opp sprint, hekk, lengde og tresteg.

– Det var mye sorg i starten da jeg innså at jeg ikke kunne fortsette som aktiv utøver. Men så aksepterte jeg at jeg fortsatt kunne være en del av friidrettsmiljøet ved å heie på andre og gi tilbake ved å være frivillig.

Hun ble inspirert av treneren sin i IL Norna-Salhus, Jonathan Byrkjenes. Fride ble ungdomsrepresentant i Hordaland Friidrettskrets og tok med seg venner fra friidrettsmiljøet til et ungdomsutvalg.


– Oppgavene jeg har fått som frivillig gir meg mye glede i hverdagen. Det gir mye mestringsfølelse å få til ting du aldri har gjort før!

Hun peker også på at ansvarsoppgavene utfyller hennes CV og kan gi fremtidige jobbmuligheter. Men hennes fremste motivasjon er å være en del av det gode friidrettsmiljøet hun har vokst opp med. Først som del av Laksevåg TIL, så IL Norna-Salhus.

Fride Vågen
Fride Vågen

Årets unge leder: På Friidrettsgallaen i 2022 fikk Fride Vågen pris for å være en rollemodell i friidrettsmiljøet. Foto: Friidrett.no

Fikk lederpris


På den nasjonale Friidrettsgallaen i 2022 ble Fride hedret med prisen “Årets unge leder”.

For sitt engasjement, sin kompetanse og sine initiativ, og for å være en rollemodell i miljøet. Hun utmerket seg særlig som hovedleder på Lerøy-lekene, der hun koordinerte 70 utøvere mellom 13-14 år.

Det var stas! Det er kjekt at det jeg gjør blir satt pris på. Jeg ønsker både å gi motivasjon til de unge utøverne, men også å være med på å gi erfaring til de unge voksne som får arrangere stevnet.

For Fride blir det stadig mer å gjøre fremover mot stevnestart for Trond Mohn Games i juni. På stevnedagen håper hun det blir tid til både å arrangere Tinestafett-finalen og å være funksjonær med resultatansvar.


Det er ikke mangel på arbeidsoppgaver og muligheter i friidretten. Om du vil koke kaffe, rake en lengdegrop, skrive resultater eller ta lederansvar.

Hun vil gjerne oppfordre flere til å bli frivillige.


Prøv deg som frivillig! Idretten trenger deg. Det er et godt miljø og plass til kvinner og menn, unge og gamle. Du må oppleve det!