Friidrettsfamilien Njerve: arven og ambisjonene

Tekst: Christel Mathiesen, Apriil

4/15/20244 min read

Far og datter
Far og datter
Sigurd Njerve har ikke bare satt imponerende spor i friidrettshistorien, men har også sådd frøene for talent i sin egen familie. Hans datter, Embla Njerve (17), er et supertalent med ambisjoner om å nå opp internasjonalt.

Sigurd Njerve (52), en sterk representant for norsk friidrett, har selv konkurrert på det høyeste nivået. Han tok plass på den olympiske scenen under Sommer-OL i 1996, og har vært norgesmester i tresteg tre ganger. 52-åringen var også den første nordmannen som hoppet over 17 meter, med en personlig rekord på 17.01 meter, satt i Helsingfors i 1996.

I dag er Sigurd motoren bak Bergens Turnforening. I tillegg til å være en dedikert trener og en aktiv familiefar, jobber han med brønnplanlegging i Equinor. Tre av Sigurds fire barn er engasjerte i friidrett, og alle hopper stav og konkurrerer aktivt.

— Jeg er veldig glad for at de driver med friidrett. Det gir meg en god grunn til å bruke masse tid på det selv, sier Sigurd.

Eskil (21) er nå på college i USA. Der får han muligheten til å fortsette med friidrett kombinert med utdanning. Signe (13) er med på alle øvelser, men hun har også stav som favorittøvelse. Gard, eldstemann på 25, liker å trene men ønsket ikke å konkurrere, han hopper i dag fallskjerm i stedet.

Foto: Christel Mathiesen, Apriil. Sigurd og Embla Njerve på Fana Stadion

Ambisjoner for datteren

Embla (17) har raskt vokst til å bli et spennende talent i stavsprang og passerte i vinter 4 meter for første gang. Sigurd har vært hennes trener og mentor i mange år. Etter noen år med stavteknisk hjelp av Oleksandr Gerysamenko, trener hun nå med Eirik Dolve og stavmiljøet i Fana IL.

— Jeg må innrømme at jeg har ambisjoner på hennes vegne, men prøver å kontrollere det slik at hun gjør det for sin egen del. Det er en litt vanskelig å balanse. Men jeg er vel så spent på prestasjonene til barna som de er selv, sier Sigurd.

Sigrid nerve
Sigrid nerve
Embla Njerve
Embla Njerve

17-åringen har deltatt på stevner siden hun var fem år gammel.

— Embla er talentfull og god for sin alder. Hun har satt aldersrekorder hvert år de siste årene og har et veldig godt utgangspunkt, men det er fremdeles et stykke igjen til toppen, forteller Sigurd.

I juli skal Embla delta på U18-EM i Slovakia og er medaljekandidat.

— U18-EM er viktig i år. Men generelt sett er det viktig å stadig utvikle seg på resultat og ta innpå de beste seniorene, som for eksempel Kitty Friele Faye (22) og Lene Retzius (27).

Kitty har en personlig rekord på 4.40 meter og med ytterligere forbedring er hun aktuell for OL i Paris. Kitty trener i samme gode stavmiljø i Bergen som Embla. Lene Retzius , som bor i Sveits, holder den norske rekorden i stavsprang på 4.70 meter og har vunnet sju norgesmesterskap. De skal også delta på Trond Mohn Games 2024. Sigurd tror Embla kan komme opp på samme nivå og vel så det på sikt.

— Selv om Embla er litt yngre, er det en fordel å ha noen eldre og sterkere å strekke seg etter, sier Sigurd.

Embla har egne ambisjoner.

— Jeg håper på å bli like god og det gir meg motivasjon til å jobbe hardt, sier Embla.

Stav
Stav

Deltar på Trond Mohn Games

Både Sigurd og Embla ser frem til Trond Mohn Games 2024, som er et viktig høydepunkt i Bergens friidrettskalender. Far skal være dommer mens datteren skal konkurrere.

Hvordan er det at pappa skal dømme? spør vi.

— Å ha pappa som dommer påvirker meg ikke noe negativt, men han er faktisk strengere mot sine egne enn man skulle trodd, sier Embla lattermildt.

Sigurd legger til, med et glimt i øyet:

— Jeg er ganske streng, ja. Jeg skal lede stavøvelsene på TMG, men jeg avgjør nok ikke hennes hopping. Det er ikke så vanskelig å dømme. Detter listen ned, så gjør den jo det.

52-åringen deler sitt perspektiv på betydningen av Trond Mohn Games for friidrettsmiljøet i Bergen.

— Trond Mohn Games er et løft for hele friidrettsmiljøet i Bergen. Vi merker det spesielt uken før arrangementet. Det skaper et sterkere samhold blant alle klubbene i Bergen. Vi føler oss som et lag. Vanligvis konkurrerer vi mot hverandre, men denne dagen spiller vi på samme lag.


Far og datter
Far og datter

Trond Mohn Games finner sted på Fana Stadion 22. mai 2024. I 2023 deltok utøvere fra 36 nasjoner. Alle kontinenter var representert.

— Vi håper at tribunene blir fylt opp. Jeg vet at det kommer til å bli et kjempebra stevne. Friidrett er en flott idrett å se på, sier Sigurd.

..og for de som ikke kan så mye om friidrett;

— Det er en veldig underholdende dag, også for de som ikke har så mye kunnskap om sporten, avslutter Embla.

EYOF
EYOF

Foto: Christel Mathiesen, Apriil. Sigurd Njerve på Fana Stadion.

Foto: Christel Mathiesen, Apriil.

Embla Njerve på Fana Stadion.

Foto: Offisiell nettside EYOF.

Embla passerte 4 meter for første gang i vinter

Foto: Christel Mathiesen, Apriil. Sigurd og Embla Njerve på Fana Stadion.

Foto: Einar Børve. Embla tok bronse i fjorårets EYOF for U18 (European Youth Olympic Festival) i Slovenia med 3.90 meter