Trond Mohn: Den lokale giveren som har forvandlet fotball og breddeidretten i Bergen

Trond Mohns bidrag til fotball og breddeidrett har hatt en positiv innvirkning på idrettsmiljøet i Bergen gjennom flere tiår. Gjennom sin generøsitet har mange idrettsutøvere og unge talenter fått muligheten til å utvikle seg og drive med idrett på ulike nivåer.

Christel Mathiesen, Apriil

5/26/20232 min read

foto: Janne Haaland
foto: Janne Haaland
Christian Kalvenes, daglig leder for Brann, har vokst opp med Trond Mohn som et av sine største forbilder.
  • Trond Mohn har vært en støttespiller jeg har følt jeg har kjent hele livet, uten å ha kjent han direkte. Jeg hadde to forbilder da jeg var yngre, Trond Mohn og Bono i U2. Det han har bidratt med for lokalsamfunnet her er enormt, sier Christian.

Christian er født og oppvokst i Bergen sentrum. Fotball i gatene, på lekeplassen og på støvete grusbaner var en del av hverdagen. Plutselig skjedde det noe stort - ballbinger ble introdusert.

  • Når ballbingene kom var det akkurat som en revolusjon skjedde. Takket være Trond Mohn dukket binge etter binge opp over hele byen, sier Christian.

Noen år senere ble kunstgressbaner introdusert. Trond Mohn har vært en betydelig bidragsyter til utviklingen og er årsaken til at Bergen og Hordaland lå langt fremme på antall kunstgressbaner tidlig.

  • Det vi så fra grusbaner til kunstgressbaner var at plutselig var banen fylt med mange barn. Det har enormt mye å si for aktivitetsnivået. Ikke bare i treningstiden, men også på fritiden. Kunstgress er mer tiltrekkende enn grusbaner. Spesielt når det regner og man slipper sølepyttene som grusbaner medfører. Det var også deilig å slippe skrubbsårene og betennelsene på knærne og hoftene, fortsetter Christian med et smil.

En viktig bidragsyter for Brann og lokale klubber

Brann har en lang og stolt historie innen norsk fotball. Å spille i Brann er drømmen for mange unge talenter. Klubben har som mål å skape forbilder og realisere drømmene.

  • Trond Mohn har vært en veldig viktig bidragsyter på mange måter og nivåer. Han har vært en fast støttespiller for herrelaget opp gjennom tidene, og ikke minst for kvinnelaget nå den siste tiden, sier Christian.

Foto: Janne Haaland

foto: Bj%C3%B8rn Erik Nesse
foto: Bj%C3%B8rn Erik Nesse
foto: Bjørn Erik Nesse
foto: Bjørn Erik Nesse

Trond Mohn var også aktiv på friidrettsbanen for Brann som ung. Han løp for Brann Friidrett i sin tid. Han er æresmedlem i klubben og satte klubbrekord på 400 meter i 1961.

Christian er også fotballtrener i barnefotballen i FK Bergen Nord og satt tidligere 4 år som styremedlem i klubben. Der har det skjedd betydelige oppgraderinger.

  • Vi har hatt gamle brakker av noen klubbhus. For 1,5 år siden stod et nytt klubbhus klart. Det er også takket være Trond Mohn. Vi hadde drømt om et skikkelig klubbhus i Salhus og når det ble realisert var det fantastisk. Det har han også gjort for mange andre lokale klubber, sier Christian.

Nå foregår det også betydelige oppgraderinger for Varegg IL. I Mulen står snart Varegghallen klar - en innendørs idrettshall.

Brann stiller med fane på innmarsjen på Fana Stadion

Brann deltar på innmarsjen og stiller med fane på Fana Stadion 3. juni, sammen med alle de andre klubbene Trond Mohn har sponset med årene.

  • Brann blir godt representert. Vi gleder oss til denne dagen, avslutter Christian.

Foto: Bjørn Erik Nesse

Foto: Bjørn Erik Nesse

Vi oppfordrer alle klubber til å ta del i hyllesten av Trond Mohn under Trond Mohn Games Bergen ved å bære din klubbs fane lørdag 3.juni.